Programma donderdag 26 maart 2020

Naar Buiten!
gehele dag 

De donderdag is van oudsher een dag om de deur uit te gaan in Delft: shoppen op de markt, cultuursnuiven in het theater en altijd wel ergens een leuk feestje. Op deze dag kom je ons dus in het centrum tegen!

Psychiatrie is immers van ons allemaal en deze dag hebben de winkeliers en ondernemers uit de binnenstad van Delft de handen ineen geslagen om dat onder de aandacht te brengen. De door hen bijgedragen presentjes voor het Wheel of Fortune (soms moet je
het geluk een handje helpen) maken op een laag-drempelige manier de tongen los! Kom ook uw geluk beproeven: u vindt ons de hele dag letterlijk tussen de bloemtjes bij onze infokraam aan de Brabantse Turfmarkt.

Betekenisvol meedoen in actie! Tussen 09:00 en 12:00 nemen cliënten van DOEL Delfland samen met cursisten van De VAK deel aan een creatieve en inspirerende workshop. U dient zich vooraf in te schrijven voor deze workshop. Lees verder

Mobirise

In het kader van de Week van de Psychiatrie vertoont Filmhuis Lumen twee films. De eerste, Mind My Mind is een korte film van Floor Adams. Deze prachtige handgetekende animatie is een treffende, ontroerende en optimistische verbeelding van een leven met autisme.
De tweede film is Hors normes. Deze vertelt het verhaal van twee zorgmedewerkers in een Parijs opvangcentrum voor autistische kinderen dat met sluiting wordt bedreigd. Van de makers van Intouchables; hartverwarmend en waargebeurd.
Het zaalprogramma met welkomstwoord en inleiding door een ervaringsdeskundige begint om 13:30 (Combi-)kaarten kunt u reserveren via onze contactpagina en zijn te koop aan de kassa van
Filmhuis Lumen.

Ook 's avonds valt er genoeg te beleven, en hoe: maar liefst drie Delftse theaters brengen u vanavond een relevante voorstelling! Allen rauw, meeslepend en echt. En allemaal integer, met een lach en een knipoog. Welke voorstelling gaat u bekijken? Kaarten zijn te reserveren via onze contactpagina en te koop aan de kassa van het betreffende theater. Lees verder

In het Flora Theater bijvoorbeeld Ingewikkeld: over struikelen en liefhebben. Matthijs heeft een gegeneraliseerde angststoornis. Sterre kreeg de diagnose Borderline persoonlijkheidsstoornis. Ingewikkeld is een theatrale vertelling van hun verhaal. Over hoe ingewikkeld het leven soms is. Voor hen, maar zeker ook voor de mensen om hun heen. In deze intieme voorstelling is Matthijs verteller, vader, moeder, broer en geliefde van Sterre. In haar rol laat Sterre niet alleen zien wat het de impact is van haar eigen diagnose maar ook die van Matthijs.

Herkenbaar voor wie zelf te maken heeft met deze problematiek. Verhelderend voor wie hier nog niet mee in aanraking kwam. Een aanzet tot een dialoog en meer begrip, voor iedereen.

De acteurs en makers gaan na afloop graag met het publiek in gesprek.

Op de planken van het Rietveld Theater speelt Hent Hamming in de solovoorstelling IJS met zijn leven. Dit is nadrukkelijk zijn verhaal, hard en persoonlijk, maar zo belangrijk. Zijn hele leven houdt Hamming al van schaatsen. Als zevenjarige werd hij Nederlands kampioen in zijn leeftijdsklasse en zijn vader was directeur van een schaatsbaan. Maar Hamming's leven als kind bestond uit angst, een angst die zich in hem vastvroor, als slachtoffer van stelselmatig huiselijk geweld. Met IJS gaat hij de confrontatie aan met zijn verleden. Over mishandeling, wegkijken en over de kracht van een mens. Hamming probeert in gesprek te komen met zijn moeder en laat zien hoe iemand, ondanks een historie van geweld, enorme lef en kracht kan tonen. Tekst en regie zijn van Nico van der Wijk.
Tot slot

In Theater de Veste is tot slot Up' te zien. UP’ is het aangrijpende vervolg op de succesvolle toneelvoorstelling PAAZ, het bejubelde debuut van schrijfster Myrthe van der Meer. Comédienne Yora Rienstra, weet de leefwereld van de hoofdpersoon haarscherp te vangen en neemt ons mee in Emma’s hersenstormen.

Twee jaar geleden was ze een tijd opgenomen, en uitgerekend nu ze zich zo sterk voelt, moet Emma Nieuwenhuis opnieuw de psychiatrische kliniek in. Haar specialist vertrouwt haar uitbundige geluksgevoel niet..


Samen Sterk zonder Stigma streeft naar een samenleving waarin iedereen, ongeacht zijn of haar psychische aandoening, zich volwaardig voelt en ook zo wordt behandeld. In de inleiding voorafgaand aan de theatervoorstelling UP' kun je er alles over horen.

sponsoren

© Copyright 2020 deweekvandepsychiatrie.nl | disclaimer | privacyverklaring